Bolån

Vad är ett bolån

Ett bolån är samma sak som ett bostadslån. Det är helt enkelt ett lån som man tar när man ska köpa en ny bostad. Till bostad räknas då både hus, villa, radhus, bostadsrätt och fritidshus.

Vad är ett bolån?

Ett bolån är samma sak som ett bostadslån. Det är helt enkelt ett lån som man tar när man ska köpa en ny bostad. Till bostad räknas då både hus, villa, radhus, bostadsrätt och fritidshus.

Hur mycket får jag låna i bolån?

Ett bolån brukar bestå av ett topplån och ett bottenlån. Bottenlånet brukar ligga på 75 % av bostadens värde, medan topplånet ligger på resterande 25 % av bostadens värde. Det är en högre ränta på topplånet än på bottenlånet och det beror på att man har bostaden i säkerhet för bottenlånet, men man saknar säkerhet till topplånet.

Bolån – kontantinsats

Man brukar säga att bostadens värde är ungefär 75 % av inköpspriset. Topplånets ränta är ett par procent högre än räntan för bottenlånet. Man vill åt ett så lågt topplån som möjligt och därför är det fördelaktigt om man har möjlighet att skjuta in så mycket kontanter som möjligt av inköpspriset. När man ska köpa en bostad så kräver banken nämligen oftast att man ska ha en viss kontantinsats.

Då betalar man mellan 5 – 25 % av köpeskillingen med sina egna pengar för att låna resten av inköpsbeloppet av banken.

Exakt hur stor del man behöver lägga i kontantinsats skiljer sig åt mellan olika banker och låneinstitut.

Bolåneansökan

Att ansöka om bolån fungerar på ungefär samma sätt som för andra slags lån. Man kan antingen fylla i en låneansökan online eller gå till den bank där man sökt bostadslån. När låneansökan är inlämnad så kommer banken att göra en kreditupplysning för att se så du inte har några betalningsanmärkningar. Långivaren kommer dessutom att göra en lånekalkyl för att se så att det finns betalningsutrymme för den summa du vill låna till din bostad.

Ansökan om bolån – Tips

Då du ska ansöka om bolån bör du ha fast jobb och fasta inkomster, eftersom det troligtvis kommer att gå många år med avbetalning av bolånet. Om man har betalningsanmärkningar eller saknar fast jobb så finns det idag långivare som beviljar bostadslån ändå. Då är bostaden säkerhet för lånet och i vissa fall krävs en borgensman.

Ansök om lånelöfte

Det är vanligt att man ansöker om ett lånelöfte istället för att direkt ansöka om ett bolån. Det är smart att göra detta innan man går på visning, eftersom man då vet att man får låna den summa som bostaden kostar ifall man skulle bli intresserad när man ser bostaden. Att ansöka om ett lånelöfte gör man på samma sätt som när man ansöker om bostadslån. Det ställs samma krav på låntagaren när det gäller fast inkomst och avsaknad av betalningsanmärkningar.

Beräkna lånelöfte

Det är bra om man inte ansöker om lånelöfte exakt på köpesumman, utan tar till lite extra. Dels kan det bli budgivning, dels kan det tillkomma kostnader för renovering eller annat som måste göras direkt efter köpet. Beräkna därför den troliga kostnaden på ditt bostadsköp där renoveringskostnader tillkommer.

När man sedan har ett godkänt lånelöfte så vet man i vilken prisnivå man kan söka objekt, och man har också ett försprång på visningen, eftersom mäklaren vet att det finns finansiering.

Ett lånelöfte är aldrig bindande. Man kan välja att ta bolån på en lägre summa än vad lånelöftet var på. Man kan också ansöka om lånelöfte på olika banker, för att senare välja den bank som erbjuder de bästa villkoren när man väl ska teckna sitt bostadslån.

Jämför bolån & sök lånelöfte

SEB