Bygga fritidshus

Det är många som drömmer om ett fritidshus i en idyllisk miljö. Man kanske bor i en storstad i vanliga fall men längtar efter ett litet hus på landet, nära en sjö eller havet, eller varför inte nära fjällen för den som tycker om skidåkning.

Läs mer

Köpa fritidshus

Kanske bor man trångt i stadens brus och larm utan tillstymmelse till trädgård i närheten och så önskar man att få känna gräs under fötterna och få påta i jorden. Man kan köpa ett befintligt fritidshus, men många väljer att bygga fritidshus för att få det precis som de vill ha det. Ett fritidshus kan se ut på många olika sätt, allt från en enkel friggebod med utedass till en stor villa med alla bekvämligheter. Det är upp till fritidshusägaren att välja vad han eller hon önskar och behöver. Det finns närmare 700 000 fritidshus i Sverige idag. Besök sommarnojen.se för att spana in deras nyckelfärdiga fritidshus.

Bygg fritidshus – Att tänka på

Att bygga fritidshus går till ungefär likadant som att bygga ett vanligt hus. Det allra första man måste tänka ut är vart man vill bygga sitt fritidshus. Kanske har man drömmen om fjäll eller vatten och då kan man utgå från det. Många har fritidsintressen som de kommer att utöva vid fritidshuset, som skidåkning, fiska eller vattensporter, och då måste man ju ta hänsyn till detta.

Placering av fritidshus

En smart sak att tänka på är att inte bygga fritidshuset alltför långt ifrån sitt permanentboende. Dels är detta viktigt under byggtiden för att det ska gå snabbare att bygga huset, men dels är det väldigt viktigt senare. Om resvägen är alltför långt så finns alltid risken att huset blir oanvänt under en stor del av året. En lång resväg försvårar också underhållet som gräsklippning och snöskottning och risken är stor att ni behöver anlita hjälp för detta. Ett fritidshus bör inte ligga mer än tre timmars bilresa från det permanenta huset eller lägenheten. På så vis kan man åka till fritidshuset över helgen utan att behöva spendera alltför mycket tid i bilen.

Sätt en budget

Därefter bör man sätta ihop en budget. Om man tycker att det verkar svårt att skapa en rimlig kalkyl som tar hänsyn till alla förväntade kostnader men som också inkluderar de oväntade utgiftsposter som kan uppstå under bygget, så kan du ta hjälp av en fackman för att skapa budgeten. Nu måste man också bestämma om man själv ska bygga fritidshuset, kanske tillsammans med vänner, släkt och familj, eller om man ska anlita en professionell hantverksfirma.

Bygglov – Fritidshus

Sedan är det dags att söka bygglov, vilket man gör på samma sätt som om man ska bygga ett vanligt hus, men kraven för att få bygglov är något lägre för fritidshus än permanenta bostadshus. Bland annat slipper man lämna in ritningar på VA och ventilation. Den vanligaste grundläggningsmetoden för fritidshus är torpargrund. Det finns flera fördelar med en sådan grund jämfört med andra grundläggningsmetoder. En torpargrund är nämligen både billig och enkel samt mindre resurskrävande. För att höja mysfaktorn i fritidshuset är det många som väljer att skaffa en eldstad. Innan man skapar en eldstad bör man ta kontakt med en skorstensfejare. Då minskar man risken att man måste riva ner eldstaden efter en inspektion.

Försäkring – Fritidshus

Som ägare av ett nytt fritidshus är det viktigt att komma ihåg att teckna en försäkring. Ett fritidshus ingår inte i din vanliga hemförsäkring, så du behöver en särskild försäkring för fritidshus. I en försäkring för fritidshus täcks vanliga olyckor som brand, stöld, läckage, naturskador och så vidare. Hos Watercircles hittar du en fritidshusförsäkring som täcker det mesta, och som dessutom är Bra Miljöval-märkt av Naturskyddsföreningen. Eftersom fritidshus ofta står tomma under stora delar av året kan de lättare drabbas av olyckor utan att du märker det på länge. Försäkringar för fritidshus tar detta i åtanke och anpassar försäkringen efter dina behov. Om du skulle komma att bo permanent i ditt fritidshus behöver du en villaförsäkring i stället för din försäkring för fritidshus.