Köp av bostadsrätt

Fördelar med bostadsrätt

Att hyra en lägenhet är väldigt smidigt, framförallt om något går sönder i lägenheten, då är det bara att ringa hyresvärden och få hjälp. Men man kommer ofta till en punkt i livet då man känner att det är läge att köpa en bostadsrätt. Det är en investering.

Läs mer

Om man köper bostadsrätten i ett populärt område i rätt finansiella tidpunkt så kommer förmodligen priset på bostadsrätten att stiga längre fram och då kan du göra en rejäl vinst. Dessutom kan det kännas skönt att äga sin bostad och själv få fatta alla beslut om renoveringar och reparationer.

Investera i bostadsrätt

Att köpa en bostadsrätt är ofta en av de allra största ekonomiska investeringarna som man gör i sitt liv. Därför är det viktigt att se till att man inte gör någon oöverlagd affär. Köp av bostadsrätt ska inte vara ett impulsköp. Det är i själva verket ett köp som innefattar grundlig planering.

Det första man ska göra när man planerar att köpa bostadsrätt är att vända sig till sin bank för att få ett lånelöfte. På så vis vet du hur högt du kan gå i en framtida budgivning. Det är också viktigt att göra en budget för att se att du har råd med amorteringar, lån och de övriga kostnader som tillkommer, till exempel el, uppvärmning, Internet, telefon och parkeringsplats.

Bostadsrätter till salu

Det finns ett stort utbud av bostadsrätter till salu. På Internet finns det många sajter där du kan hitta lediga bostadsrätter. Du kan också vända dig till din lokala mäklare. Annonser om bostadsrätter till salu finns också i lokaltidningen och anslagstavlor på stan. När du hittat ett par bostadsrätter som verkar passa både din smak och din plånbok så ska du göra dig redo för att gå på visning.

Gå på visning

Visningar av bostadsrätter brukar ske på kvällar och helger. Ibland är det många människor som vill titta på samma lägenhet. När du tittar på lägenheten kan det vara smart att ha med kamera och anteckningsblock så du kan sammanfatta lite vad du tyckte var viktigt och intressant med lägenheterna. Detta gäller framförallt om du går på flera visningar under samma dag eller helg, risken är ju annars stor att man blandar ihop bostadsrätterna.

Begär i samband med visningen också att få titta på gemensamma utrymmen, som tvättstuga och förråd. Kontrollera ifall stambyte har genomförts för köket och badrummet, om det planeras några renoveringar samt hur den ekonomiska situationen ser ut i bostadsföreningen.

Bostadsrättspriser

För att få en uppfattning om hur mycket en bostadsrätt kommer att stiga under budgivningen kan du jämföra lägenheten med andra, liknande objekt, som sålts i området under den senaste tiden. Det finns flera faktorer som kan göra att priset på bostadsrätten blir högre, jämfört med liknande bostadsrätter. Några av dessa faktorer är balkong, kakelugn och högt i tak.

Vidare betalar många gärna mer för de bostadsrätter som inte har någon insyn, som är nyrenoverade, har trevlig utsikt samt närhet till park och motionsspår. Fundera på vilka saker som du absolut kräver av din bostadsrätt, samt vilka du kan klara dig utan. Du kommer förmodligen att bo i lägenheten ett par år och det är ingen mening att köpa en lägenhet du inte är helt nöjd med.

maklarstatistik.se kan du läsa mer om bostadsrättspriser och dess utveckling över olika delar i landet. Är du även intresserad av att se aktuella bostadsrättspriser där du befinner dig? Bläddra då på hemnet.se!