Sälja bostadsrätt

Att sälja sin bostadsrätt kan vara aktuellt i många fall. Kanske ska du bli sambo, väntar barn, behöver flytta till en ny stad på grund av studier eller jobb, eller så har du blivit äldre och har andra behov. Oavsett vilken anledning du ska sälja din bostadsrätt för så finns det många viktiga frågor du behöver ta ställning till.

Läs mer

Sälja bostadsrätt själv eller anlita mäklare?

Den första frågan du kommer till är ifall du ska sälja bostadsrätten själv eller om du ska anlita en mäklare. En mäklare kommer att ta ett arvode för att sälja din bostadsrätt, men å andra sidan kommer du förmodligen att tjäna in de pengarna. Dessutom är det bekvämt att slippa ta itu med allt själv. Bara att flytta är ju ofta nog så jobbigt.

Fördelaktigt med mäklare

En bra mäklare har lång erfarenhet av att sälja bostadsrätter, han eller hon har god kännedom om den lokala bostadsmarknaden och hur man annonserar ut en bostadsrätt mest attraktivt. Det är vanligtvis både tryggare och enklare att anlita en mäklare när du ska sälja din bostadsrätt, än att gå igenom hela processen på egen hand.

Hitta mäklare

Om du bestämt dig för att sälja din bostadsrätt via mäklare så innebär det vissa steg som inte går att komma ifrån. Först av allt måste du hitta en mäklare som du litar på. Att sälja sin bostadsrätt kan ju vara den största försäljningen du gör och då gäller att känna förtroende för den som har ansvaret.

För att hitta en riktigt bra mäklare kan du be flera mäklare komma hem till dig, värdera din bostad och sedan lägga en offert på uppdraget. På det viset kan du i lugn och ro gå igenom de olika offerterna för att sedan välja den mäklare som bäst passar att sälja din bostadsrätt. På hittamaklare.se kan du jämföra fastighetsmäklare över hela landet.

Annonsera ut bostadsrätt

När valet av mäklare är klart och han eller hon har fått all fakta som finns om din bostadsrätt är det dags att utforma en annons. Du är ju inte ensam om att vilja sälja din bostadsrätt så här gäller det att göra en så attraktiv objektsbeskrivning som möjligt och mäklaren har god kännedom om hur sådana bör se ut.

Marknadsför försäljning av bostadsrätt

Nästa steg på vägen när man ska sälja sin bostadsrätt är att välja kanaler för marknadsföring. Ska du annonsera ut din lägenhet på Hemnet, i mäklarens skyltfönster, i den lokala tidningen eller på mäklarens hemsida? Bäst är förstås att välja så många olika annonseringskanaler som möjligt.

Mäklare sköter rubbet

När man har valt att sälja sin bostadsrätt via en mäklare slipper du också ta ansvaret för själva visningen. Det enda du behöver bestämma är tid och datum, sen visar mäklaren runt spekulanterna och svarar på deras frågor.

Att sälja sin bostadsrätt via mäklare betyder också att budgivningen är något du slipper att ordna med. Mäklaren tar emot och dokumenterar buden. Ett sista steg i processen att sälja en bostadsrätt blir själva kontraktsskrivningen mellan köpare och säljare, samt städning och utflyttning av din bostadsrätt.