Bostadsvärdering

Vad är en bostadsvärdering?

En bostadsvärdering betyder att en mäklare går igenom och analyserar din bostad för att göra en värdering av bostadens marknadsvärde. Anledningen till att man vill göra en bostadsvärdering kan vara till exempel att man ska sälja bostaden.

Läs mer

Om man ska köpa en ny bostad kan det vara bra att veta på ett ungefär hur mycket man kan tänkas få ut för den gamla lägenheten eller huset, för att på så sätt ha koll på hur stor budget man har att röra sig med inför köpet av en ny bostad.

Få reda på bostadens marknadspris

Vid en bostadsvärdering får man reda på bostadens marknadspris, det vill säga det pris som din bostad antas kunna säljas för om det skulle ske en försäljning vid tidpunkten för värderingen. Man tar hänsyn till en mängd olika faktorer, både inne i själva bostaden och utomhus, i närområdet. Närhet till goda kommunikationer och möjlighet till garage och förråd är nämligen också sådant som kan påverka marknadspriset, lika mycket som driftskostnader, bostadens läge och ifall lägenheten eller huset är nyrenoverat.

Olika typer av bostadsvärdering

Det finns många olika slags värderingar att välja bland, beroende på om du vill ha en mer eller mindre omfattande bostadsvärdering.

Omfattande bostadsvärdering

Om du ska sälja din befintliga bostad och ta ett nytt lån för att köpa en ny bostad så krävs det en mer omfattande bostadsvärdering. Då kommer mäklaren att gå igenom bostaden, närmiljön och alla dokument som är relevanta, som ritningar, kontrakt, låneavtal, årsredovisning och kvitton. När mäklaren är klar med värderingen så kommer du att få ett skriftligt intyg som du kan visa upp för banken när du ska låna pengar på nytt. En sådan värdering kostar ett par tusenlappar att göra.

Informell bostadsvärdering

Det finns även en annan slags värdering som görs i samband med att du säljer din bostad. Den värdering som görs då är oftast muntlig och informell, men gratis. Många mäklare erbjuder nämligen gratis värdering i hopp om att du sedan ska anlita dem när du ska göra försäljningen.

Värdera din bostad

Om du funderar på att köpa en ny lägenhet eller ett hus så är det bra att göra en värdering för att få veta vad ditt befintliga boende är värt och hur mycket du skulle få vid en försäljning. Värdet på din befintliga bostad påverkar förstås finansieringen för ditt framtida boende.

Ytterligare skäl att värdera din bostad

Om du vill bo kvar i samma hus eller lägenhet som du redan bor i, men vill utöka ditt befintliga bolån, kanske för att du vill renovera eller sätta in ett nytt värmesystem, kan det också vara viktigt att göra en värdering. Långivaren måste nämligen veta ifall det finns något ytterligare utrymme att låna pengar på bostaden eller om du redan har nästintill lika mycket i lån som bostaden är värd.

Ju längre sedan det är som värderingen gjordes, desto viktigare är det att göra en ny värdering. En värdering kan faktiskt innebära att du får en lägre månadskostnad i ditt boende.

Om bostaden har stigit i värde sedan du köpte den och du fortfarande har mycket topplån kvar så har du då nämligen möjlighet att göra om en del av topplånet till ett bottenlån som har en betydligt lägre ränta.

Besök booli.se om du vill värdera din bostad.