Fastigheter

Vad är en fastighet?

En fastighet är en fast egendom med tillhörande markområde. En fastighet kan i vissa fall endast utgöras av en tomt samtidigt som fastigheter i andra fall kan bestå av en eller flera byggnader.

Läs mer

Bostadsfastigheter är den vanligaste typen av fastigheter. Lagar och regler för vad en fastighet är och vilka förutsättningar som gäller för en fastighet återfinns i Jordabalken som du hittar på lagen.nu.

Fastigheter i Sverige

Det finns väldigt många fastigheter i Sverige och antalet fastigheter ökar för varje år som går. Årligen beräknas ca 13 000 nya fastigheter tillkomma enligt Lantmäteriet.

Varje fastighet i Sverige måste ha en fastighetsbeteckning. Om man har tänkt bygga ut, eller på annat sätt tänkt förändra fastighetens gränser, så måste man först kontakta Lantmäteriet.

När man talar om fastigheter brukar man skilja mellan lös och fast egendom. Skillnaden är väldigt viktig, framförallt juridiskt sett. Till lös egendom räknas, förutom lösöre, även vissa rättigheter.

Köpa fastighet

När man ska köpa fastighet är det oftast ett bostadshus som man vill köpa. Till detta brukar det tillkomma en tomt samt kanske andra byggnader som garage, förråd eller ladugård.

Innan du ska köpa fastighet är det viktigt att man noggrant kontrollerar samtliga byggnader och tomten så att man inte hittar några dolda fel längre fram. Fastighetsköp regleras med Köplagen och det betyder att man köper fastigheten i befintligt skick. Läs mer om Köplagen på lagen.nu.

Fastighetsmäklare för köp av fastighet

När man ska köpa eller sälja en lägenhet eller villa så kommer man ofta i kontakt med en fastighetsmäklare. Han eller hon kan hjälpa dig genom hela processen när det gäller köp eller försäljning.

Att köpa fastighet fungerar på samma sätt som vid köp av en bostadsrätt där det kan vara smart att ha ett lånelöfte i förväg. Lånelöftet får du av din bank.

Man kan ansöka om lånelöfte strax över den summa som säljaren vill ha för fastigheten, då vet man att man har finansiering även om det blir budgivning. Läs mer om bolån och lånelöfte.

Sälja fastighet

När man ska sälja fastighet så kan man kontakta flera mäklare och be dem lämna ett anbud på försäljningsuppdraget. En del mäklare tar ett fast pris för att annonsera och sälja fastigheten medan andra tar en viss procent av fastighetens försäljningspris. Detta varierar beroende på vilken mäklarbyrå du vänder dig till.

Innan du tänkt sälja fastighet bör du fundera noggrant över vilken typ av arvode för mäklaren som är mest prisvärd när det gäller just din aktuella fastighet.

Var även noga med att gå igenom vad som ingår i arvodet så att det inte tillkommer några oväntade utgiftsposter.